torsdag 15. oktober 2009

CO2- situasjonen i Kina



Kinas hovedstad sliter med forurensning som hovedsaklig kommer fra kullkraftverk og heftig biltrafikk.

Bildene av skyskraperen (som er under konstruksjon på det første bildet og ferdig på det andre) er tatt i Beijing henholdsvis to og en uke før OL. På det første bildet sørget vindretningen for å blåse bort det meste av forurensningen i luften. Den synlige delen av forurensningen var dermed nok til at man kunne se blå himmel. En uke senere var vinden stilnet, og det giftige teppet prøvde nok en gang å ta kvelertak på hovedstaden.

Bortsett fra den åpenbare gevinsten ved mindre utslipp av CO2, vil en svært positiv og umiddelbar effekt av utslippsrensning være mindre lokal forurensning. Dette vil komme befolkningen til gode i form av renere luft og vann, færre helseproblemer og bedre livskvalitet. Disse ringvirkningene vil forhåpentligvis inspirere til ytterligere utslippsreduksjoner.
Beviset på den umiddelbare effekten fikk jeg da jeg var i Kina for å skrive om sammenhengen mellom kullkraft og klimaendringene. Bare forskjellen mellom "forurenset" og "mindre forurenset" vær var slående. Vindretningen kan nemlig gi store forskjeller fra dag til dag.
Først og fremst merket jeg det på solinnstrålingen, som var mye sterkere uten tåken av forurensning. Videre var sikten mye bedre ved mindre forurensning. Det vil si; følelsen av å gå i tåke ble mindre påtrengende.

Hvis vi på samme måte som vinden sørget for å fjerne forurensningen fra luften, vil det igjen bli mulig å se blå himmel i Beijing. Men i motsetning til vinden må vi rense utslippene før den kommer ut i atmosfæren, ikke bare blåse den et annet sted. Klimagassene må ikke slippe ut i atmosfæren i det hele tatt hvis de ikke skal bidra til global oppvarming!